Michal Hvorecký číta na Nástupišti 1-12

Vo štvrtok, 30.mája 2013 o 18:00 hod vás srdečne pozývame do podchodu pod Autobusovou stanicou v Topoľčanoch na autorské čítanie a diskusiu so slovenským spisovateľom MICHALOM HVORECKÝM. A bude aj muzika. Po diskusii sa môžte tešiť a zahopsať si na to najlepšie zo svetovej produkcie roots dub a reggae..

"Po troch rokoch opäť vyrážam na cestu s knihami po celom Slovensku. Idem aj na viaceré miesta, kde som nikdy nevystupoval. Prejdem na jar krajinu od Michaloviec cez Liptov až po Malacky. Robím to pre radosť a inšpiráciu. Chcem vidieť, kde sa vyvíja a kde stagnuje táto krajina, pýtať sa, prečo sa opravujú futbalové štadióny, a nie knižnice. Budem čítať Naum a iné texty, rozprávať, ale aj veľa počúvať a učiť sa. Prosím, dajte vedieť aj svojim priateľom. Poteším sa, ak sa uvidíme nielen na monitore, ale aj naozaj!"

Michal Hvorecký sa narodil roku 1976 v Bratislave. Vyštudoval estetiku na UKF v Nitre. V roku 2004 absolvoval semester na spisovateľskej Univerzite v Iowa City v USA. Na štipendijných pobytoch strávil dlhší čas v Belgicku, Rakúsku a Nemecku. 

Jeho knihy vyšli v prekladoch do nemeckého, talianskeho, poľského a českého jazyka. Napísal aj divadelnú hru "Slovenský inštitút, jedna komédia", ktorú uvádzalo v marci a apríli 2009 Theater Forum Schwechat v Rakúsku. Adaptáciu románu Plyš hrali bratislavské Divadlo Aréna a nemecké Schauspielhaus v Hannoveri. 

Každý rok chodieva na hudobný festival Wilsonic, ktorý roku 2000 založil spolu s Tiborom Holodom. Výrazne ho ovplyvnil český filozof a spisovateľ Egon Bondy. Jeho najmilšou záľubou popri knihách je hudba: od opery až po elektroniku.

foto: Karol Urban

NAUM

"Naum je príbeh o láske, umení a smrti, v ktorom sa životy hrdinov raz osudovo, inokedy voľne spájajú. Spoznáte zábavné a tajomné rituály na odľahlom vidieku, vyveziete sa na ufo na Moste SNP a navštívite bruselské Atómium. Nasadnete do nočného vlaku a na dunajský parník. Stretnete ženu-bábiku aj mladého filmára, ktorý v provincii dokončuje poslednú snímku. Zažijete zlomové udalosti, keď sa u nás písali dejiny svetového divadla, v kultovom klube nadišla divoká noc a v tvorbe budúcnosti nastala nová éra. Lebo svet má zmysel len vtedy, keď je príbehom.

Silnie vo mne pocit, že tento zvláštny, temný svet má zmysel len vtedy, keď je príbehom. Pozývam vás do toho sveta."