Tanečná performancia Not Take a Prayer

Cez techniku dychu s názvom Alchemy of Breath skúmajú performerky telesný stav modlitby, vlastní intímny pohybový a emocionálny prejav totálneho bytia v prítomnosti.
Autorky skúmajú a hľadajú spôsob telesnej modlitby zároveň sa zaoberajú podstatou pojmu modlitby, čo modlitba pre nich znamená.
Modlitba je pre nich stretnutím so sebou samým, zároveň stretnutím s druhými v prítomnosti. Kde je pre nich spoločne zdieľaný čas a priestor v nachádzaní určitého stavu kľudu.
Tento stav modlitby môže viesť až k tzv. oslave uvedomovania si ako samotné vedomie dokáže expandovať v priestore i v čase.
Modlitba by mala byť vo svojej podstate bez žiadného očakávania. Jej sila tkvie v tom, že je vykonávaná v prítomnosti, v naprostej odanosti sa tomu čo sa práve deje v modliacom a okolo neho.
Stav kľudu naplní modliacú osobu v naprostom neočakavaní, v tedy keď to najmenej žiada. Necháva splynúť svoju podstatu s podstatou, ktorá je prítomná vôkol neho. Existuje v jednote cez uvedomenie si bdelej mysle teda vedomého Ja a tým sa uskutočňuje modlitba. Podobné je to v momente kedy rešpektujeme svoj dych vážime si život ostatných.


Projekt Not take prayer hľadá spôsob vytvorenia určitej nálady pre vyjadrenie modlitby telom na fyzickej, mentálnej tak duchovnej úrovni.
Skúma možnosti zachovať si aktívny vzťah so sebou, byť prítomná/ý duchom a pozorná/ý v kontaktu s okolím.
https://www.youtube.com/watch?v=17_-scrfHTc

Námet: Bora Debnárová
Koncept/ choreografia/ tanec: Jindřiška Křivánková, Bora Debnárová
Zvuk/spev/ hudba: RRRR+A
Výtvarník kostýmu: Andrijana Trpković
Poďakovanie: Karlos Šimek, Studio Citadela, Kornélia Šramková

29.júna 2021 prebehol:
Pohybový workshop (10-12h)
Predstavenie (19h)
Diskusia po predstavení

Predstavenie vzniklo v koprodukci s Palácom Akropolis a Tantehorse ako súčásť projektu Emergency Dances. Realizáciu výskumu podporil z verejných zdrojov formou štipendia Fond na podporu umenia.

Činnosť Nástupišťa 1-12 podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia ako celoročný partner.