Kristína Kandriková: Podmienky odrazu / The Kowal Chicks

Multimediálny priestor pre súčasnú kultúru Nástupište 1-12 vás srdečne pozýva v piatok, 30. júna 2017 o 19:00 do podchodu pod Autobusovou stanicou v Topoľčanoch na vernisáž výstavy Kristína Kandriková: Podmienky odrazu. Hudobný sprievod vernisáže: The Kowal Chicks.

Maliarka Kristína Kandriková vystavovala v Nástupište 1-12 ešte ako študentka Ateliéru Mal+by Klaudie Kosziby VŠVU v Bratislave. Tento rok sa do topoľčianskeho podchodu vrátila ako čerstvá absolventka a postavila si tu vysunutý ateliér. V ňom už viac ako týždeň necháva okoloidúcich nahliadnuť do procesu svojej tvorby.

Tvoriac priamo vo frekventovanom verejnom priestore sa Kandriková snaží svoj dočasný ateliér vnímať aj ako finálne, sprístupnené miesto do ktorého proto-inštaluje relatívne dokončené diela. Autorka pritom proces tvorby nesmeruje k vzniku jednotnej maľby, ale rozkladá ju na jednotlivé vrstvy a testuje ich sebestačnosť. Ohraničenia architektúry, ktorou je v otvorenom ateliéry obklopená, používa ako podklad pre vznik priehľadov vytváraných z akrylovej farby a duvilaxu. Nanesené vrstvy následne odlupuje z igelitového podkladu a spolu s menšími priestorovými objektami ich inštaluje na mieste ich vzniku.

http://kristinakandrikova.tumblr.com/

The Kowal Chicks je štvorica podtatrancov (Poprad, Spišská Belá) so snahou robiť hudbu, ktorá by zachycovala indie ako prístup, nie ako žánrovú škatuľku. Zostavu tvoria Samuel Kovalčík (spev, gitara), Lukáš Kovalčík (gitara), Jozef Heldák (vokály, basgitara) a Jozef Pivovarník (bicie, perkusie). Ku každej piesni sa snažia pristupovať čo najviac individuálne. Následkom je, že ich tvorba je zmesou rocku, punku, folku a popu. Textová stránka The Kowal Chicks je prepletená popkultúrnymi odkazmi na filmy, literárne diela a hudobné texty – jedná sa o rozobratie a spätné poskladanie poslucháčovi známych motívov a príbehov, ktoré sú následne zasadené do nového, slovenského kontextu. Kapela funguje od roku 2013, na svojom konte má dve vydané EP a nomináciu na objav roka v RadioHead Awards.

https://thekowalchicks.bandcamp.com/releases