Filmový večer v spolupráci s Občianskym združením Človek v ohrození

Milí priatelia, po odchode Šaňa a Ope, ktorí mali pod palcom naše filmové piatky (pozdravujeme vás a dúfame že si daleké cesty užívate;)), opäť rozbiehame filmové večery tentokrát s Maťom. Už tento piatok, 27.apríla na Nástupišti 1-12 o 18:00 budeme mať možnosť vzhliadnuť rovno dva strhujúce dokumentárne filmy. 

Filmy o zaujímavých témach, vám z medzinárodného filmového festivalu Jeden svet  prináša Občianske združenie Človek v ohrození v rámci projektu Premietaj aj ty.

Využite piatkový večer a prostredníctvom dokumentárnych filmov zistíte o našom svete nové skutočnosti..
Tešíme sa na Vás! 

Bieloruský sen / Jekaterina Kibalčič / 

Rusko 2011, 50 min., rusky / slovenské titulky

Je príbehom mladého človeka z Minska, ktorý väčšinu svojho života prežil v krajine riadenej diktátorom. Na pozadí sfalšovaných volieb, brutálych represií a vážnej ekonomickej krízy, film približuje ako stále viac ľudí v „najstabilnejšej“post-sovietskej krajine začína žiadať zmenu. Je to príbeh o tom, ako režim môže zničiť človeka, ale aj ako si človek vie nájsť svoju vlastnú slobodu v štáte, ktorý má nad ním absolútnu moc. Bieloruský sen je prvý nezávislý dokumentárny film, ktorý sleduje udalosti v Bielorusku po prezidentských voľbách v roku 2010.

Viac info: www.facebook.com/BelDream

 

Krv v mobile /Blod i mobilen / Frank Piasecki Poulsen / 

Dánsko, Nemecko 2010, 82 min., anglicky / českétitulky

Napadlo vám niekedy, že sa vo vašom mobile môžu skrývať vzácne minerály postriekané krvou obetí vojny v Demokratickej republike Kongo? A že každým zavolaním nepriamo podporujete najväčší vojnový konflikt od druhej svetovej vojny, ktorému za posledných pätnásť rokov padlo za obeť päť miliónov ľudí? Nie, to nie je žart, bez vzácnych minerálov, ktorých drvivá väčšina pochádza z ilegálnych baní v tejto zemi, by sa totiž váš mobil nezaobišiel. Dánsky režisér Frank Piasecki Poulsen svoje pátranie začína na Svetovom kongrese mobilných technológií v Barcelone. K vlastnému zdeseniu zisťuje, že mu žiaden z výrobcov nemôže zaručiť, že práve jeho mobily nemajú s neľútostnou vojnou o nálezisko minerálov v Demokratickej republike Kongo nič spoločného. Vypraví sa preto na miesto činu a po náročnej ceste sa dostáva do jednej z najväčších baní v regióne v konžskej Bisii. Detská práca, prostitúcia neplnoletých dievčat, smrť zavalením a prestrelky medzi členmi miestnych gangov sú tu každodennou realitou. Rovnako ako všadeprítomná korupcia v celej Demokratickej republike Kongo..

www.chilifilm.dk
www.bloodinthemobile.org
www.facebook.com/bloodinthemobile