Drahý Mandela

Juhoafrický dokumentárny film "Dear Mandela" režisérov Christophera Nizza a Dary Kell je už štvrtým dokumentom z medzinárodného festivalu Jeden svet, ktorý vám tento rok prinášame na 
Nástupište 1-12 v spolupráci s občianskym združením Človek v ohrození.

Drahý Mandela / JAR / 2011 / 90 min. / slovenské titulky 
vo štvrtok, 11. apríla 2013 o 19:30 hod.
v podchode pod Autobusovou stanicou v Topoľčanoch

Keď bol Nelson Mandela v roku 1994 zvolený prezidentom Juhoafrickej republiky, bol to pre mnohých obyvateľov krajiny zázračný okamih. S pádom nenávideného apartheidu ľudia uverili v lepšiu budúcnosť pre všetkých, vrátane chudobných, živoriacich v drevotrieskových chatrčiach na okrajoch veľkých miest. O sedemnásť rokov neskôr sa tento sen pre mnohých definitívne rozplynul. Hlavným sklamaním sa stal nenaplnený sľub prezidenta Mandelu, že zaručí všetkým obyvateľom slumov bývanie v skutočných domoch.

Pútavo spracovaný film Drahý Mandela prináša príbeh občianskeho hnutia Abahlali, v ktorom sa spojili obyvatelia chudobných štvrtí proti diskriminačnému zákonu, ktorý ich vyháňal z ich domovov. Aktivisti sa vo svojej snahe dovolať sa práva uchýlili k nevídanému činu: napadli tento zákon iniciovaný v JAR takmer posvätným Africkým národným kongresom – stranou Nelsona Mandelu – pred Ústavným súdom. Málokto očakával odozvu, akú tento čin v celej krajine spôsobil.

Film získal viaceré ocenenia (Najlepší dokument - Durban International Film Festival, Movies That Matters) a bol nominovaný na African Academy Award.

Viac: http://www.facebook.com/events/240187379460028/

Vstup voľný.
Tešíme sa na Vás.