KineDok: Koniec sveta (Poľsko, 2015)

Multimediálny priestor pre súčasnú kultúru Nástupište 1-12 v spolupráci s KineDok vás srdečene pozýva v stredu 7. júna o 19:00 do podchodu pod autobusovou stanicou v Topoľčanoch na projekciu dokumentárneho filmu KONIEC SVETA (40 min. Poľsko, 2015)

KONIEC SVETA (40 min. Poľsko, 2015)

Koniec sveta je intímny, tvorivý a nesmierne vizuálny dokument, v ktorom sa niekoľko príbehov odhrávajúcich sa počas jednej noci splieta do jedného rozprávania. Vo veľkom meste je mnoho ľudí prepojených jednou potrebou – skrúšení samotou sa chcú s niekým rozprávať. Niektorí volajú 112-ku, aj keď to nie je nevyhnutné, iní zavolajú do rádia. Tentokrát je témou vysielania predpoveď o konci sveta podľa Máyskeho kalendára. Moderátor sa pýta svojich poslucháčov na ich názory. Oni hovoria o veciach, ktoré sú tragické a bolestivé, alebo niekedy aj obyčajné či zábavné. Ich potreba byť vypočutí, komunikovať, zdieľať svoje skúsenosti s ostatnými je evidentná a dojemná. Rádio je motív spájajúci udalosti tejto noci – počujeme ho na pohotovosti, v mestskom monitoringovom stredisku, kde pozorujeme nočný život v uliciach na stovkách monitorov. Rádio prepája fimové elementy na úrovni štruktúry aj významu: je zdrojom najdôležitejších otázok.

O KINEDOKU

KineDok je medzinárodnou komunitou a jedinečnou platformou pre filmové kluby a spôsob alternatívnej distribúcie, spájajúci priaznivcov a tvorcov kratívnej dokumentaristiky, fungujúci od roku 2015 a neustále sa rozrastajúci o nové krajiny a projekčné miesta. V roku 2017 sa bude premietať 16 dokumentov z Východnej a Strednej Európy na viac ako 20-tich miestach v každej zo zúčastnených krajín: Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Nórsko, Poľsko, Rumunsko, Chorvátsko a Bulharsko. Formou zdieľanej skúsenosti, ktorá prekračuje tradičné hranice kina, KineDok oslovuje lokálne kluby, kaviarne, galérie atď. a pozýva vás nielen pozrieť si filmy na veľkom plátne, ale aj stretnúť sa s tvorcami alebo protagonistami filmov v neformálnom prostredí a diskutovať spolu s nimi pri káve alebo drinku. Bez vás, zainteresovaných divákov, by nevznikli dokumenty a bez filmárov by ľudia nemali možnosť zdieľať zložité a komplikované udalosti v živote človeka – podporte spolu s nami túto symbiózu, priamejší prístup k umeniu, podporte našu ideu rozšíriť svet a projekt KineDoku: títo ľudia, tieto otázky, tieto žánre, tieto miesta a tieto krajiny by sa nemali prehliadať!


Na Slovensku realizuje projekt KineDok distribučná spoločnosť Filmtopia. Zoznam všetkých filmov a projekčných miest nájdete na stránke www.kinedok.net alebo www.filmtopia.sk.


Podujatia kultúrneho centra z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.