Divadlo ZkuFraVon: AKO IŠLO VAJCE NA VANDROVKU, alebo PUTUJEME LETOM SVETOM

Multimediálny priestor pre súčasnú kultúru Nástupište 1-12 pozýva veľkých, malých aj najmenších osláviť Medzinárodný deň detí do podchodu pod autobusovou stanicou v Topoľčanoch!

Divadlo ZkuFraVon
AKO IŠLO VAJCE NA VANDROVKU, alebo PUTUJEME LETOM SVETOM
Cirkusovo-bábkové divadelné predstaven
ie

Streda, 1. júna o 15:00
Multimediálny priestor pre súčasnú kultúru Nástupište 1-12
Podchod autobusovej stanice v Topoľčanoch

Podujatie sa uskutoční s finančnou podporou Fondu na podporu umenia.
Vstup voľný.

Mladý súbor Divadlo ZkuFraVon netreba topoľčianskym deťom veľmi predstavovať. Do Multimediálneho priestoru pre súčasnú kultúru Nástupište 1-12 sa vracajú už tretíkrát a opäť sľubujú kopec zábavy. Na Deň detí, 1. júna o 15:00, sa v topoľčianskom podchode predstavia s cirkusovo-bábkovým predstavením Ako išlo vajce na vandrovku, alebo Putujeme letom svetom. Za predlohu si mladí divadelníci vybrali rovnomennú rozprávku, v ktorej sa snúbia témy ako priateľstvo, morálka a v neposlednom rade putovanie. Ako ale všetci vieme, rozprávka je to krátka a nedramatická. Divadelníci ju preto rozvinuli do komického príbehu plného dobrodružstva. V ich podaní sa mení na pútavé a vtipné predstavenie o dvoch bratoch, ktorí už od nepamäti putujú letom svetom a hrajú rozprávky deťom.

Predstavenie je primárne určené pre deti, ale rovnako dobre zabaví aj dospelého diváka. Text predstavenia má jednoduchú veršovanú formu, ktorá určuje rytmus. Tematické rozdelenie na dve časti (príbeh o dvoch vandrujúcich bratoch a príbeh o vajci) umožnilo hercom urobiť z krátkej rozprávky plnohodnotný divadelný útvar. V spolupráci s profesionálnou scénografkou Luciou Haluškovou vytvorili scénu, ktorá je skladná a jednoducho prenosná. Je určená do exteriéru aj interiéru, na malé aj veľké, divadelné aj nedivadelné priestory. Prioritou pri tvorbe scény, ako aj celého predstavenia, je fantázia a kreativita. V duchu motta „Stálu scénu nemáme, zato máme kufre plné nápadov“ divákom ukazujú, že aj z bežných vecí sa dá urobiť niečo magické a hodnotné. K tomu im napomáha aj originálna hudba vytvorená špeciálne pre toto predstavenie.

V predstavení využívajú rozličné divadelné a cirkusové techniky. Jednou z nich je aj žonglovanie. Žonglovanie je zvláštne tým, že patrí aj do kategórie športu, ako aj do kategórie umenia. Práve pri žonglovaní sa naraz zapájajú do činnosti obe mozgové hemisféry, cibrí sa výdrž, motorické schopnosti a aj po skončení tejto činnosti má človek zvýšenú koncentráciu a v neposlednom rade je to forma relaxu. Ale ako toto všetko naučiť detského diváka za jedno predstavenie? Herci sa dlhé roky venujú tejto disciplíne aj na poloprofesionálnej báze a tak prišli s jednoduchou metódou. Počas predstavenia sa deti postupne naučia „putovnú“ pieseň v spojení s cvičením. Cviky pre deti nemôžu byť náročné, ale musia spĺňať hlavné kritérium žonglovania: jedna končatina robí jeden druh pohybu, zatiaľ čo druhá robí pohyb protichodný, alebo diametrálne odlišný. Takouto formou sa diváci zabavia, ale zároveň si aj precvičia svoje pohybové schopnosti.

Divadlo ZkuFraVon je mladé divadlo, ktoré vzniklo v roku 2012. Svoju tvorbu predstavilo už na viacerých významných podujatiach ako Streetart Festival Bratislava, či Dobrý trh, alebo Urban Market. Poetikou nadväzuje na tradíciu pouličných kaukliarov, ale ukazuje ju v novom šate. Ako názov divadla napovedá celé predstavenie herci vytiahnu z kufra von a k tomu z neho povyťahujú aj hromadu gagov, prvky žonglovania, zopár skoroživých zvierat a kopu vylomenín.