Dánsko-maďarská dokudráma 1989

V rámci medzinárodného projektu KINEDOK uvedie priestor pre súčasnú kultúru v piatok 17. apríla o 10:45 dánsko-maďarskú dokudrámu 1989.

Hostia podujatia: Erzsébet Rácz (režisérka, HU)

Anders Østergaard (režisér, DK)

Title (original): 1989

Title (local): 1989

Time: 97' min

Director: Erzsébet Rácz, Anders Østergaard

Year: 2014

Producer: Lise Lense-Møller

Production: Magic Hour Films

Distribution: First Hand Films

Film režisérov Erzsébet Rácz a Andersa Østergaarda „1989“ je skvelou politickou drámou o páde železnej opony, formálne sa pohybujúci na rozhraní dokumentárneho filmu a drámy.

Mladý neznámy technokrat Miklós Németh, vymenovaný za nového predsedu vlády Maďarska, má za úlohu obnoviť ekonomiku krajiny. Németh sa rozhodne zrušiť rozsiahlu a drahú ochranu hraníc – železnú oponu, ktorá krajinu oddeľuje od západu. Toto rozhodnutie narazí na tvrdý odpor maďarskej komunistickej strany a lídrov východného Nemecka.
Mladý pár z východného Nemecka sa dopočuje o Némethovom rozhodnutí a pricestuje do Maďarska s cieľom utiecť odtiaľ na západ, kým je hranica otvorená. Ale dvojica sa chytí do osídiel politickej mocenskej hry, ktorá sa odohráva za zatvorenými dverami východného bloku. Medzičasom je hranica opäť zatvorená a mladý muž je pri pokuse o útek postrelený a umiera.
Táto dramatická udalosť urýchli Némethovo rozhodnutie otvoriť hranice natrvalo, čo krátko na to vedie k pádu Berlínskeho múru. Projekcie v Multimediálnom priestore pre súčasnú kultúru Nástupište 1-12 a následnej diskusie sa v piatok, 17. apríla 2015 o 10:45 osobne zúčastnia aj režiséri filmu Erzsébet Rácz a Anders Østergaard.

Podujatie je realizované v rámci medzinárodného projektu KINEDOK. KineDok je novou medzinárodnou komunitou a jedinečnou platformou pre filmové kluby a spôsob alternatívnej distribúcie, spájajúcou priaznivcov a tvorcov kratívnej dokumentaristiky.
V jeho pilotnej verzii sa bude premietať 12 dokumentov zo západnej a strednej Európy na viac ako 20-tich miestach v každej zo zúčastnených krajín: Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Chorvátsko.  Formou zdieľanej skúsenosti, ktorá prekračuje tradičné hranice kina, KineDok oslovuje lokálne kluby, kaviarne, galérie atď. a pozýva vás nielen pozrieť si filmy na veľkom plátne, ale aj stretnúť sa s tvorcami alebo protagonistami filmov v neformálnom prostredí a diskutovať spolu s nimi.

Film 1989 je prvým zo šiestich filmov, ktoré v rámci projektu KINEDK uvedie v roku 2015 topoľčianske Nástupište 1-12.

Oficiálny video trailer k filmu 1989